Keisemark

Hortens mektigste holdt en gang til i Keisemark. Navnet kommer sannsynligvis fra det danske ordet kise, som betyr å skjene. Før området ble bebygget, var strøket skogbevokst utmarksområde som hellet ned mot Indre Havn. Her ble kuene fra Braarudgården sluppet ut fra vinterfjøset om våren. Folk kunne se dem, elleville av fryd og med halen til værs, fyke nedover bakkehellingene. Dette ble kalt å kise, derav Kisemarken, Kjisemarken, Kjeisemark og Keisemark. Eldre folk sier fortsatt Kjeisemark. De tre radene som ble kalt Øvre, Mellom og Nedre Keisemark ble bebygd fra 1848.

Det kanskje mest iøynefallende huset i Keisemark, er Tårnegården. Det ligger i Nedre Keisemark. 

 

Tårnegården er det første huset Selma møter når hun går opp fra Apenes og begynner spaserturen gjennom Nedre Keisemark på sin vei ut til Karljohansvern. Tårnegården ble bygget i 1853. Senere har det skjedd påbygninger, blant annet tårnet. Gården har en broket historie. Fra å være i en prests eie, ble den til bordell og casino for tyskerne under krigen, før Odd Fellow overtok gården og brukte den som samlingssted for sin loge og til foreningsarbeid. I dag er den et leilighetskompleks. 

Øvrige hus i Nedre Keisemark (som Selma må passere på sin vei bort til Ollebakken og videre inn til Karljohansvern): 

I krysset mellom Nedre Keisemark og Ollebakken, ligger det som i dag er Teknikernes hus (tilhørende Studentsamfunnet ved Horten tekniske fagskole). Det er et gammelt herskapshus fra 1853, bygget av kommandør Herman Smith som bl.a. var kommandant ved Karljohansvern i årene 1884 - 1992. Senere eid av Edvind Ruud, som forærte huset til teknikernes forening da han reiste til USA (hvor han forøvrig oppfant Evinrudemotoren).  

Nedre Keisemark slutter der Ollebakken begynner. Bilder fra Ollebakken: 

Her kan så vidt olla som ga bakken navn skimtes til høyre i bildet. Olla var så vannrik at den frem til 1870 forsynte marineverftet med vann. 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

06.07 | 08:39

Tusen takk, det var veldig hyggelig å høre

...
05.07 | 20:05

Hei. Tusen takk for at jeg har fått tatt del i denne fantastiske serien. Tårer og glede har følgt med som d skal i en velskrevet serie. Igjen, tusen takk😍

...
25.04 | 14:30

Hei! Jeg vet ikke akkurat nå den kommer, men jeg legger den ut her så snart den er ferdig Veldig hyggelig å høre at du gleder deg

...
25.04 | 12:13

Når kommer bokforside for bok nr.12? Jeg gleder meg så innmari! Håper den kommer nå veldig snart.

...
Du liker denne siden