Karljohansvern

Etter at det ble besluttet at hovedbasen for marinen skulle ligge på Horten i 1818, ble byggingen av Karljohansvern i gangsatt. Men det var stor uenighet rundt omfanget av festningsverkene og anlegget på Karljohansvern. Byggevirksomheten var ujevn, og uenighet og økonomiske vanskeligheter medførte at fremdriften stanset opp flere ganger i løpet av de første tiårene. Rundt 1840 var det til og med nær ved at det for første gang ble reist riksrettssak i Norge, på grunn av overskridelse av budsjettet. Byggingen ble da stående nesten stille, men tok seg opp igjen mot slutten av tiåret. Planene om å bygge en stor garnisonsby med festningsverk rundt ble imidlertid skrinlagt før 1850, og boligutbyggingen fortsatte nå på utsiden av Karljohansvern og ga grunnlaget for det som senere ble Horten by. 

Fra 1829 og frem mot 1850 ble en rekke praktbygg i empirestil oppført av de første ingeniøroffiserene ved verftet. Som Magasin B:  

Laboratoriet:  

Og brakkene med sine uthus: 

Etter 1850 - 60 ble empirestilen forlatt, og erstattet av en mer romantisk arkitektur i upusset tegl, som: 

Norske Løve (vealøs)


Verftsporten Kirken

Under unionsstriden hadde Karlohansvern en viktig posisjon med stor aktivitet fordi Skagerrakeskadren som skulle forsvare Oslofjorden sør for Drøbaksundet hadde base der. I årene etter unionsoppløsningen og den første verdenskrig, ble Karljohansvern et senter for produksjon og utvikling av ammunisjon, miner og torpedoer. Verftet produserte stadig nye og mer moderne skip. I tillegg kom flyfabrikken på Møringa som startet opp i 1913.Marinens Flyvebaatfabrikk utviklet seg til en stor virksomhet med en rekke militært og sivilt tilsatte, men ble avviklet i 1972.

Verftet ble nedlagt midt på 80-tallet, og i dag er det lite militær aktivitet igjen på Karljohansvern. Det aller meste av det vakre området er åpnet opp for sivile, og området er underlagt verneplan. Det ene brakkekvartalet er allerede lagt ut til sivilt bruk, mens det andre brakkekvartalet vil komme for salg til private om kort tid. Karljohansvern huser i dag mange kunstnere med verksteder og utsalg.  

 

Steder av betydning for historien: Sjømilitære Samfund, sett fra baksiden (inngang)


Sjømilitære Samfund, sett forfra fra veien (her kan du forøvrig overnatte, om du er i Horten). Marinens sykehus, hvor også sivile ble behandlet, sett med ryggen mot Sykehusbrygga. Bygget ble dessverre bombet under andre verdenskrig, og eksisterer ikke lenger. 


Sykehuset sett fra parken nedenfor overlegeboligen 

Overlegeboligen sett med ryggen mot Sykehusbrygga


Overlegeboligen sett fra veien

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.11 | 22:30

Så synd at bøkene ikke lenger i produksjon, hadde så lyst til å kjøpe dem til en venninne til jul.. heldige meg fikk bok 1 med skriftlig hilsen tilbake i 2007:)

...
11.10 | 13:51

Så herlig at du er utålmodig, det liker jeg å høre Dessverre er det nok fortsatt seks uker mellom bøkene. Forsiden kommer nok ganske snart, håper jeg

...
11.10 | 13:14

Hei er det noen sjangs for at de siste bøkene kommer fortere? klarer nesten ikke vente! Kommer forsidebildet på bok nr 16 snart?? Håper det, er så nydelig.

...
29.09 | 12:10

Hei! Tusen takk, det var hyggelig å høre <3 Serien blir på 18 bøker totalt

...
Du liker denne siden