Misteltein

Det å navngi en serie er ikke bare enkelt. Navnet bør helst klinge godt og beskrive serien på et vis som vekker interesse. Jeg var derfor i villrede en stund, men ettersom jeg skrev i vei, var det et navn som stadig kom tilbake til meg. Nemlig Misteltein. Kanskje jeg forbinder den så sterkt med Horten fordi vi har MASSE av den? Eller kanskje fordi den representerer både romantikk, helbredelse, mystikk, svik og død, nesten som en ... vel, romanserie?  

Mistelteinen har størst utbredelse i Norge akkurat i lille Horten. Den er til glede og forargelse blant innbyggerne, hissige leserbrev har funnet sin vei til lokalavisen gjennom årene både for og imot veksten. Men hvordan kan en så liten plante vekke så mye følelser? 

Det negative er først og fremst knyttet til at den er en snyltevekst som etterhvert tar livet av sitt vertstre. Mange prydtrær går derfor nedenom og hjem etter å ha blitt infisert av snylteveksten. I tillegg er både misteltein og vertstrærne fredet, hvilket betyr at det nesten er umulig å få tillatelse til å felle trær med misteltein. Og vi nordmenn liker ikke å få beskjed om at vi ikke kan felle trær i vår egen hage ... 

Men Mistelteinen er også vakker. Den er vintergrønn og har hvite bær. Den er lettest å oppdage om vinteren, når vertstreet har felt bladene. Frøene spres med fugler, og fester seg lett på grener. Ofte er et "infisert" tre nesten dekket av misteltein. Som disse to som holder til på Løvøya rett ved der jeg bor: 

Eller disse lindetrærne på en kolle ved Sølvkrona på Apenes - forøvrig de samme trærne Selma vandrer under da uventede følelser vekkes til live i bok 1 av Misteltein ;-)  

Men det flest av oss kanskje forbinder med misteltein, er likevel romantikk. Når en kvinne står under mistelteinen, må hun la seg kysse av hvem som helst uten å protestere. Skikken skal ha utviklet seg fra vikingene, hvor det visstnok var slik at dersom fiender møttes under misteltein, måtte de legge ned våpnene og utsette krigingen til neste dag.  

Men misteltein har flere bruksområder. Bærene inneholder et svært klebrig stoff som i mange europeiske land har blitt brukt til limpinnefangst av fugl. Planten er også giftig om den kommer inn i blodomløpet. Giften kan utvinnes ved at planten knuses mellom to steiner, og da misteltein er eviggrønn, er den giftig året rundt. Uttrekk av viscum album inneholder lektiner som er virksomme mot visse typer kreftceller. Misteltein er derfor blant de plantene som er blitt grundigst undersøkt av farmakologer i moderne tid, og det har vært gjennomført studier ved blant annet Radiumhospitalet uten at jeg vet resultatet av disse. 

Også våre forfedre var opptatt av mistelteinen. Den har blitt ansett som en trylleplante som kunne åpne dødsrikets porter, gjøre ufruktbare dyr fruktbare, og virke som serum mot alle typer gift. Giften ble brukt på pilspisser for å nedlegge vilt, og germanerne betraktet misteltein som hellig. I dag anses ikke giften som spesielt dødelig for mennesker, selv om den kan gi fordøyelsesproblemer og lavere hjertefrekvens. 

Også de gamle gudene i norrøn mytologi hadde respekt for mistelteinen, etter at en pil av misteltein tok livet av Balder. Historien går slik:

"Balder ble plaget av mareritt om fremtiden og skjebnen sin. Frigg fikk da alt levende og dødt i hele verden til å love at de aldri skulle skade Balder. Loke var imidlertid misunnelig på Balder, og ville hevne seg. Slu som han var, oppsøkte han Frigg i kvinneskikkelse, og skaffet seg rede på at det var én ting i verden hun ikke hadde syntes det var nødvendig å ta i ed, nemlig den spe lille mistelteinen som vokste vestenfor Valhall. Den var for ung til at hun kunne kreve noen ed av den, mente hun.Loke hentet en misteltein, og bad Balders blinde bror Hod om å skyte den mot Balder, for å hedre ham. Hod gjorde som Loke sa, Loke hjalp ham å sikte, og Hod traff. Balder falt død om". Kilde:Wikipedia

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Gudrun Serville | Svar 30.09.2014 16.34

Ser at personer under nevner både bok 7 og 8 i serien, men bok 6 er jo den siste ute i handelen. Kan noen oppdatere meg? :)

Elisabeth 01.10.2014 12.00

Hei! Tittelen på bok 8 og omtale og cover til bok 7 er tilgjengelige på www.norskeserier.no

Gudrun Serville | Svar 30.09.2014 16.27

Er nettopp ferdig med å lese bok6, og håper du gir Selma nok styrke til å stå i mot oppfordringen til å forsvinne som kjæreste til Joakim!Ondskap må ikke seire!

Silje Hammer 30.09.2014 22.06

Veldig enig med deg Gudrun, ondskapen må ikke få seire)!

Silje Elisabeth Hammer | Svar 29.09.2014 18.07

Hi, hi, du er redd for å røpe deg ja))! Takk for omtalen av boken nummer 7, du ville ikke røpe stort om Selma og Joachim der heller)!

Elisabeth 30.09.2014 10.25

Silje Elisabeth Hammer | Svar 29.09.2014 12.27

Jeg trodde ikke bok nr.8 var siste bok, men tittelen gav indikasjoner om at Selma oh Joachim avslutter sin vakre kjærlighetsroamanse((! Liker dem som et par!

Elisabeth 29.09.2014 14.51

Aha ... ja, de passer godt sammen Og mer er det vel ikke å si om den saken

Silje Hammer | Svar 27.09.2014 11.24

Hei igjen. Jeg var i sjokk over tittelen, det siste møte på bok nr.8 Håper jo på at Joachim og Selma skal oppleve mange fine stunder sammen)!

Silje Elisabeth Hammer | Svar 25.09.2014 22.02

Hei! Ja bøkene dine er altid super spennende! Nå venter jeg bare på å få se omtalen av Misteltein nummer 7! Må si jeg er i sjokk av at bok nr.8 er siste m

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.11 | 22:30

Så synd at bøkene ikke lenger i produksjon, hadde så lyst til å kjøpe dem til en venninne til jul.. heldige meg fikk bok 1 med skriftlig hilsen tilbake i 2007:)

...
11.10 | 13:51

Så herlig at du er utålmodig, det liker jeg å høre Dessverre er det nok fortsatt seks uker mellom bøkene. Forsiden kommer nok ganske snart, håper jeg

...
11.10 | 13:14

Hei er det noen sjangs for at de siste bøkene kommer fortere? klarer nesten ikke vente! Kommer forsidebildet på bok nr 16 snart?? Håper det, er så nydelig.

...
29.09 | 12:10

Hei! Tusen takk, det var hyggelig å høre <3 Serien blir på 18 bøker totalt

...
Du liker denne siden