Klær og frisyrer på begynnelsen av 1800-tallet

Undertøy

Kvinnelig undertøy bestod først av tunikaliknende tøy uten ermer. Det var hvitt og litt lakenaktig, og ble holdt sammen på skuldrene med nåler. Siden ble det festet med snorer og bånd rundt kroppen. I tillegg brukte man strømper, korsett og strømpebånd, og fra ca. 1780 også underbukser. De var først strikket, men ble snart bomulls- eller silkeplagg. Dette var enorme, bombesikre saker, skapt for å hindre innsyn ettersom bomullsstoffene ble tynnere, og for å sikre at kvinnene holdt seg varme.

BH fantes ikke på begynnelsen av 1800-tallet, men korsetter. På 1700-tallet ble korsettene snørt stramt, men den franske revolusjon i 1789 førte til store forandringer i motebildet. Med empiremoten ble de tidligere århundrers rigide snøreliv kastet, og erstattet med korsetter hvis primære oppgave var å løfte og støtte bysten.

På bena brukte kvinnene strømper, i alle materialer, holdt oppe med strømpebånd (hosebånd).

Og hva brukte så mennene på 1800-tallet? Jo, det samme som menn har brukt mer eller mindre siden tidenes morgen og nesten helt frem til våre dager - en form for trøye og lange underbukser.

Øvrig bekledning

Kvinner av overklassen kledde seg med hatter, kjoler og sjal på begynnelsen av 1800-tallet. kjolene skulle ha empireliv, stoffet var tynt og eksklusivt, og skulle falle mykt om kroppen. Til vanlig var kjolene for det meste i bomull, gjerne med søtt, småblomstret mønster, mens det til fest gikk i skinnende og mer eksklusive stoffer.

Menn hadde begynt å bruke langbukser i tillegg til kortbukser på begynnelsen av 1800-tallet, og stivede halskanter var et must i tillegg til silketørkleet i halsen. Brokadevester var også en slager, og sjaketter (eller kjoler som de vel ble kalt).

Hår og frisyrer

De hvite parykkene hadde gått av moten på begynnelsen av 1800-tallet, og ble kun brukt av eldre menn som ikke hang med i utviklingen.

Kvinnenes hår ble satt opp i myke frisyrer, gjerne med løse korketrekkere ved ørene eller i nakken.

Mennenes hårlengde varierte, de hadde like gjerne hestehale som kort hår.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.11 | 22:30

Så synd at bøkene ikke lenger i produksjon, hadde så lyst til å kjøpe dem til en venninne til jul.. heldige meg fikk bok 1 med skriftlig hilsen tilbake i 2007:)

...
11.10 | 13:51

Så herlig at du er utålmodig, det liker jeg å høre Dessverre er det nok fortsatt seks uker mellom bøkene. Forsiden kommer nok ganske snart, håper jeg

...
11.10 | 13:14

Hei er det noen sjangs for at de siste bøkene kommer fortere? klarer nesten ikke vente! Kommer forsidebildet på bok nr 16 snart?? Håper det, er så nydelig.

...
29.09 | 12:10

Hei! Tusen takk, det var hyggelig å høre <3 Serien blir på 18 bøker totalt

...
Du liker denne siden